Powered By Blogger

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Η πραγματική ιστορία της μπλε οικογένειας!!

Είχαν όλοι τους την πάθηση με το όνομα «μεθαιμοσφαιριναιμία»...





Μία πολύ ιδιαίτερη οικογένεια έζησε σε ένα απομακρυσμένο χωριό στα Απαλλάχεια Όρη στις αρχές του 19ου αιώνα. Τα παιδιά της οικογένειας είχαν μπλε δέρμα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γάλλος Martin Fugate εγκαταστάθηκε στις όχθες του ανατολικού Κεντάκι, στο Troublesome Creek. Παντρεύτηκε την Elizabeth, μία κοκκινομάλλα γυναίκα με χλωμή επιδερμίδα.
Η ένωσή τους δημιούργησε μια γενετική μετάλλαξη που προκάλεσε την μπλε απόχρωση στο δέρμα των παιδιών τους. Η πάθηση αυτή ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (γνωστή και ως met-H) και μειώνει την ικανότητα του ατόμου να μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα του, έτσι το αίμα του είναι πιο σκούρο από εκείνο που συναντάμε συνήθως στις φλέβες των ανθρώπων.
Οι κάτοικοι του χωριού στο οποίο ζούσαν τους φοβόντουσαν - άλλοι τους αποκαλούσαν "αγγέλους", ενώ άλλοι πίστευαν πως είναι από άλλον πλανήτη.
Η οικογένεια του Fugate ζούσε απομακρυσμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, παντρεύονταν με γειτονική οικογένεια για πάρα πολλά χρόνια κι έτσι οι γενιές διατηρούσαν το γονίδιο met-H. Mάλιστα όλοι έζησαν περισσότερο από 80 χρόνια, χωρίς να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Έπειτα από πολλά χρόνια, και συγκεκριμένα το 1958, ένας απόγονος με μπλε δέρμα, ο Luke Combs, αναγκάστηκε να επισκεφθεί με τη γυναίκα του νοσοκομείο στο Κεντάκι. Κι ενώ η γυναίκα του ήταν άρρωστη, οι γιατροί (όπως ήταν φυσικό) ασχολήθηκαν περισσότερο με τη δική του περίπτωση, μιας και η όψη του ήταν εξωπραγματική. Κάποιος γιατρός, ονόματι Madison Cawein, ταξίδεψε στην περιοχή και εξέτασε εις βάθος την περίπτωσή τους, αναφέροντας την πάθηση της μεθαιμοσφαιριναιμίας.
Χρειάστηκαν να περάσουν σχεδόν 3 δεκαετίες για να βρεθεί η θεραπεία, η οποία ήταν η εξής: το άτομο πρέπει να πίνει καθημερινά ένα μπλε σκεύασμα, το οποίο μετατρέπει το χρώμα του αίματος από μπλε σε κόκκινο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: